Apam Tepung Beras
Bahan-bahannya:
2 cawan nasi
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula perang
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
2 camca teh instant yis
kelapa parut yang putih
Garam secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Blend nasi dan air sehingga halus, masukkan air sedikit-sedikit
2. Campurkan gula perang dan gula pasir blend hingga sebati
3. Dalam bekas yang lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis
4. Masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam bekas yang mengandungi tepung
5. Perap adunan tersebut lebih kurang 3 jam
6. Acuan disapu minyak, masukkan adunan tersebut ke dalam acuan dan dikukus (kalau acuan kecil 15 minit sahaja) lebihkurang, kalau loyang besar lama sikit
6. Kelapa puarut putih campur dengan sedikit garam (kalau nak tahan lama, kukus sekejap)
7. Hidangkan apam tersebut dengan kelapa parut
Tip: Sebelum mengukus, didihkan air dahulu, kalau tidak nanti tepung terkejut....
No comments:
Post a Comment