Bubur kacang ini adalah kegemaran ayahku, kami sekeluarga memang mengetahuinya......kalau nak tahu sebenarnya ayah memang pandai masak.........
Resepinya:
400 gm kacang hijau
1 ketul gula melaka
sedikit gula pasir
1 biji kelapa ambil santan secukupnya
2 helai daun pandan
sehiris halia (buang angin)
Cara Membuatnya:
Kacang hijau basuh bersih, dan rendam lebih kurang 10 minit di atas dapur. Selepas itu bolehlah dinyalakan api, rebus kacang hijau sampai empuk, bila dah empuk, buangkan air rebusan tadi, masukkan santan, gula, daun pandan dan halia. Rasalah manis dan lemaknya. Bila masak bolehlah diangkat. Sedap dimakan dengan biskut tawar yang keras ataupun roti.
Tip: Tujuan rendam sebentar ialah untuk kacang hijau itu cepat empuk, halia pula ialah untuk membuang angin, dan menerbitkan aroma yang sedap bila bercampur dengan kacang dan santan, ini adalah petua orang tua dulu-dulu, tidak rugi kita mengikutinya.
No comments:
Post a Comment