Rojak Buah
Sumber: Buletin TPU UPM
Buah-buahan:
Betik 3/4 masak
Sengkuang
Timun
Nenas /Jambu Air/Jambu Batu
Kedondong
Mangga 3/4 masak
Kuah:
100 gm cili kering (dikisar)
1/4 kilo gula merah + Gula pasir
100 gm belacan
Sedikit air + asam jawa (mengikut kepekatan/citarasa)
Garam halus secukup rasa
150 gm kacang tanah - goreng - (kisar ikut suka kasar atau halus)
Cara membuatnya:
Cili kering dan belacan yang telah dikisar, digoreng dengan sedikit minyak dengan api yang perlahan. Setelah cili tadi garing dan naik baunya, masukkan gula merah dan gula pasir kedalam cili tadi, kacau hingga rata. Masukkan air asam jawa dan garam, kacau hingga sebati. Masak angkat, dan sejukkan kuahnya.
Cara menghidang - potong buah-buahan tadi dan digaul dengan kuah rojak, tabur kacang tanah di atasnya.
No comments:
Post a Comment