Sedap makan jemput-jemput pisang ni, lebih-lebih lagi masa perut tengah lapar, atau waktu hujan...digandingkan dengan teh o atau kopi panas waduh! enaknya...jemput-jemput pisang ini dihidangkan didalam pinggan bunga ros lagi (vantage malaysia) peninggalan arwah ibu mertuaku yang tersayang.
Pisang lemak manis/emas dilecek (ikut suka banyak mana nak)
Tepung gandum (bergantung banyak mana pisang)
Sedikit susu pekat manis
Sedikit air
minyak untuk menggoreng
Satukan pisang, tepung gandum dan susu pekat manis, gaul rata, barulah masukan sikit-sikit air (air ini juga ikut lembut adunan).
Untuk mendapatkan jemput-jemput pisang yang comel dan bulat, masa hendak menggoreng basahkan tangan dengan air, dan mulalah mencekut ditepi besen, terus masukkan ke dalam kuali, tapi hati-hati dengan minyak yang panas tu...tip ini diberikan oleh my best fren suenoreen.
kodok pisang ummmm sedap mesti cuba pas kena letak kat pingan kangkung baru ada um!!
ReplyDeleteletaklah benda lain jemput-jemput pisang juga yang sedap kan...
ReplyDelete