Dendeng Berlado ini amat menyelerakan, bagi yang tidak menyukai makanan yang bersantan hidangan ini amat sesuai makan dengan nasi putih, apalagi jika dimakan dengan ketupat dan lemang. Masakan yang ringkas dan tidak memuakkan.
Dendeng Berlado
1/2 kilo daging lembu
Lada besar ikut pedas
Bawang Merah
Bawang Putih
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuatnya:
1. Daging dibasuh bersih dan dipotong lebar, gaulkan dengan garam dan kunyit. Setelah
daging masak tumbuk daging tersebut.
2. Lada besar, bawang merah dan bawang putih dikisar halus (guna pengisar kering)
3. Panaskan minyak, tumis bahan kisar tersebut sampai naik bau, masukkan daging yang
ditumbuk tadi, gaul rata masukkan garam dan gula secukup rasa.
4. Masak angkat dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment