Roti Gulung
1 buku roti
Untuk Intinya:
Kentang potong dadu
Ayam agak-agak saja
Bawang merah *
Bawang putih *
Halia *
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari daging
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
* bahan-bahan tersebut dikisar
Untuk Salut Roti
Sedikit tepung gandum
Sedikit daun sup
Cara Membuatnya:
1. Roti digulung nipis supaya apabila menggorengnya tidak serap minyak
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar bersama cili dan rempah kari daging
3. Bila naik bau masukkan ayam dan kentang, gaul rata
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa
5. Bila inti masak, angkat dan sejukkan
6. Letakkan inti di atas sekeping roti dan gulung, lekatkan roti dengan sedikit tepung (gam)
7. Bancuhkan tepung seperti menggoreng pisang, campurkan dengan daun sup, celupkan
roti tersebut dan goreng
8. Sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment