About Me

My photo
Makanan boleh membuat seseorang itu gembira, makanan juga boleh membuat seseorang itu marah dan kecewa..........

Pages

Sunday, May 2, 2010

Rojak Buah Bersos Coklat


Rojak Buah Bersos Coklat ini sesuai untuk jamuan si kecil, selalunya bila ada jamuan, jarang benar kita jumpa menu untuk si kecil, kebanyakannya pedas-pedas belaka. Lagipun kanak-kanak sukakan hidangan yang berwarna-warni. Apakata kita pelbagaikan hidangan.


Bahan-bahan:

1 biji buah jambu merah
1 biji buah pir
1 biji buah epal merah
1 biji buah lai
anggur

Cara Membuatnya:

Rendam buah-buahan tersebut dengan garam sebentar, basuh bersih dan potong ikut suka. Hiris buah-buahan itu dan aturkan di atas pinggan

Hidangkan dengan sos coklat.

Sos Coklat:

200 gm coklat masakan
50 ml susu cair /susu segar

Cara:

Potong kecil coklat masakan, cairkan coklat (double boil) setelah itu tuangkan susu cair perlahan-lahan , kacau hingga pekat sedikit.

Tip: Jika ada lebihan topping untuk coklat moist boleh digunakan untuk sos coklat, selain daripada buah boleh juga di sapu pada roti, jadi kita tidak membazir.


(ii) Sos Coklat (Cair sedikit)

Bahan-bahannya:

1 tin besar susu cair
1 tin besar susu pekat manis
1 1/2 cawan serbuk koko
2 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan gula pasir
1 sudu makan butter

Cara Membuatnya

1. Masak bahan-bahan di atas sampai pekat kecuali butter
2. Bila sudah pekat, tutup api, masukkan butter, kacau butter
sampai cair.
3. Sejukkan, sedia untuk digunakan

No comments:

Post a Comment