Salah satu daripada menu kegemaran keluargaku, hidangan yang ringkas dan menyelerakan.
Bahan-bahan:
12 keping roti/wholemeal
185 gm tuna dalam minyak zaitun (tin kecil) - sejatkan
1/2 labu bawang besar (holand) potong dadu
2 sudu makan cili sos
1 biji cili merah dicincang halus
100 ml susu segar
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan minyak masak
Garam dan serbuk lada sulah secukup rasa
Sedikit butter untuk sapu pada roti
Cara membuatnya:
1. Panaskan minyak masak, tumiskan bawang besar hingga wangi
2. Masukkan cili sos, cili merah, tuna dan garam, gaul rata biarkan mesra
3. Masak, angkat dan ketepikan
4. Terap roti dengan acuan bulan 10cm, roti disapu dengan butter
4. Tekan roti ke dalam tin patty, sudukan inti tuna ke atas roti
5. Bancuh telur, susu, tepung jagung dan serbuk lada sulah
6. Tuangkan ke atas ini
7. Bakar roti pada suhu 190c selama 25-30 minit
8. Masak dan sedia dihidangkan
Tip:
Setelah habis membakar tart, lebihan roti tadi dibakar hingga wangi
dan garing, setelah itu dikisar halus, jadilah ia serbuk roti dan boleh
digunakan untuk resepi yang lain pula.
No comments:
Post a Comment