Sambal tempe dan tauhu ini kegemaran suamiku, dia adalah peminat tempe no. 1 lebih-lebih lagi kalau tempe goreng kunyit makan dengan sambal kicap. Mula asalnya memang dia tak tahu nak makan tempe , dia memang cerewet, kalau nak beli kena yang berbungkus dengan daun.
Bahan-bahannya:
4 keping tempe
2 keping tahu
1 biji kentang
Cili kisar ikut pedas
Ikan bilis ikut suka banyak mana
1 labu bawang besar dipotong baji
3 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih
Gula
Garam
Air Asam Jawa
Cara Membuatnya:
1. Tempe . tauhu dan kentang dipotong dadu dan digoreng
2. Ikan bilis juga digoreng
3. Bawang kecil dan bawang putih ditumbuk halus
4. Lebihan minyak menggoreng tempe tadi kurangkan sedikit, selepas itu
tumiskan bawang yang ditumbuk halus tadi, kacau sehingga naik bau
5. Masukkan cili kisar, gaul rata, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa,
gaul lagi supaya mesra dan cili betul-betul masak.
6. Masukkan tempe, tauhu, kentang dan ikan bilis yang digoreng tadi, kacau sebentar
7. Masukkan bawang besar, gaul sekejap saja jangan bagi bawang layu tak sedap
8. Angkat dan sedia dihidangkan
Memikat suami melalui perutnya, tapi jangan sampai boroi.
No comments:
Post a Comment